Onverwachte giften Onverwachte giften

De jongerenreis komt steeds dichterbij. We kunnen de weken tot aan ons vertrek inmiddels bijna op twee handen tellen. We zijn druk bezig met acties, met voorbereidingen voor ons werk daar, met elkaar beter leren kennen en met teambuilding. We werken samen, we werken hard en we hebben er zin in! Het is daarbij ontzettend fijn om te merken dat de gemeente zo ontzettend met ons mee leeft. Vriendelijke woorden, geïnteresseerde vragen, leuke gesprekken, heel veel mensen die voor ons en voor de mensen in Oekraïne willen bidden en ook drie mooie, onverwachte giften! Om te beginnen, de gesprekskring "Het Hofje" spaart een jaar lang tijdens hun samenkomsten voor een project en dit jaar hebben ze voor ons project in Oekraïne gespaard. We zijn de gesprekskring ontzettend dankbaar! Niet alleen voor het mooie bedrag, waar we zeker hele mooie dingen mee gaan doen, maar ook voor de aandacht en de waardering voor ons werk. Daarnaast is er een hele lieve mevrouw die sokken breit en deze verkoopt, om geld in te zamelen voor onze projecten in het Romakamp. Dit heeft een mooi bedrag opgeleverd dat we via Jansje Ribbink hebben mogen krijgen. Ontzettend lief dat er ook andere mensen in de gemeente bereid zijn in actie te komen voor de Roma in Oekraïne! Tot slot zijn we gevraagd om voor een mooi bedrag op zaterdag 13 mei rozen uit te delen aan alle moeders, ter gelegenheid van Moederdag. Moeders blij maken doen we sowieso graag, en dat daar een mooi bedrag tegenover staat is helemaal mooi meegenomen! Hartelijk dank voor deze mogelijkheid!
Namens alle jongeren, alle leiding, maar vooral namens alle Roma in Oekraïne willen we u allen heel, heel hartelijk bedanken! We houden u via deze weg op de hoogte van onze vorderingen en uiteraard ook van het werk dat we in Oekraïne zullen gaan doen. Daarnaast zullen we u ook tijdig laten weten hoe u ons kunt volgen tijdens onze reis. Uw blijken van medeleven, op welke manier dan ook, waarderen we ontzettend.

 
Italiaans buffet Italiaans buffet

Drie lange tafels gedekt voor bijna 80 mensen, volledig in Italiaanse stijl. Drie gangen, geheel zelfgemaakt door de jongeren en leiding van de Jongerenreis 2017. Na een speech van Harm en Jeroen en het gebed door Nienke was het tijd zaterdag 18 maart tijd om aan te vallen op het Italiaans buffet van de Jongerenreis, en dat beviel! Het gastenboek loopt over van complimenten. Hartelijk dank daarvoor!
Enkele reacties in het gastenboek van afgelopen zaterdag:
"Super! Lekker, leuk en gezellig!" "Heel erg lekker gegeten! Goed georganiseerd en super gezellig. Applaus voor jullie allemaal!" "Het was super lekker, leuk en gezellig en zeker voor herhaling vatbaar. Prima gedaan!!" "Het was heerlijk en heel goed verzorgd. Veel succes met alles." "Heel goed georganiseerd! Lekker eten hebben jullie gemaakt, het heeft prima gesmaakt! Heel veel plezier en succes gewenst." "Viva Italia! Genoten hebben we van alles: goede sfeer, heerlijk eten, top verzorgd door jullie! Heel veel succes met de laatste actie/loodjes" "Het was weer heerlijk en zeer goed verzorgd! Complimenten! En de panna cotta was formidabel!" "Dankjewel voor jullie goede zorgen en gastvrije ontvangst. Het was heerlijk. Wij zeggen: volgend jaar weer! En natuurlijk: een goede voorbereiding voor jullie reis. Gods zegen gewenst voor jullie hele groep." "Alles was geweldig, een groot compliment." "Alle drie de gangen smaakten voortreffelijk. Hulde aan de koks en de prima bediening. Goed gedaan, bedankt."
Ook de opbrengst mocht er weer zijn, we mogen ruim 600,- bijschrijven op onze rekening. Inmiddels hebben we genoeg om een mooi project in Oekraïne te gaan uitvoeren, maar we gaan vrolijk verder! Elke actie draagt bij aan de groepsbinding, geeft weer meer ruimte om mooie dingen te doen in Oekraïne en, last but not least, we vinden het gezellig om actief bezig te zijn in het midden van de gemeente! Op zaterdag 27 mei organiseren we een sponsoractie, waarbij de jongeren de mogelijkheid krijgen hun eigen bijdrage bij elkaar te sprokkelen. Op 17 juni zamelen we onze laatste euro's in, door pannenkoeken te bakken bij de Schuur in Lieren. Op zondag 9 juli willen we na afloop van de uitzwaaidienst de gehele gemeente bedanken voor hun intensieve toewijding, sponsoring, aandacht en meeleven door middel van een high tea. Op zaterdag 15 juli zullen we dan in alle vroegte de busjes in stappen... We hebben er erg veel zin in en kijken uit naar deze laatste maanden van voorbereiding en toeleven naar onze reis!

 
Waar komen we vandaan, waar gaan we naartoe? Waar komen we vandaan, waar gaan we naartoe?

U heeft vast niet gemist dat wij, als jongeren van de Jongerenreis 2017, heel hard aan het werk zijn om onze spaarrekening te vullen. Op moment van schrijven ligt het stamppotrestaurant nog voor ons, maar wanneer u dit leest, is het alweer geweest. We hopen op een mooie opkomst, een gezellige avond en natuurlijk weer een mooie opbrengst. Tevens zullen we een bijdrage leveren aan de kerstnachtdienst. Naast het vullen van onze spaarrekening vinden we het namelijk ook belangrijk om iedereen in de gemeente en in het dorp te laten zien en te laten weten dat we niet "gewoon" een gezellig clubje zijn dat toevallig hard kan werken, maar dat we dit werk doen in de Naam van onze Heer Jezus Christus, die ons leerde onze naaste lief te hebben als onszelf. We willen graag delen van wat we ontvangen hebben van God en ons licht laten schijnen voor onze medemens.
Op de overgang van 2016 naar 2017 is het tevens een mooi moment om even stil te staan bij waar we vandaan komen, hoever we nu zijn en waar we naartoe willen. We hebben een leuke groep van 17 deelnemers verzameld. We leren elkaar als groep steeds beter kennen en hebben dan ook heel veel zin om komend half jaar en in Oekraïne veel met elkaar op te trekken! Ook qua financiën gaat het de goede kant op. U vindt een uitgebreide toelichting op onze begroting de Kerkklanken. We willen tevens onze dank uiten voor twee hartverwarmende en spontane berichten die bij ons zijn binnengekomen: de Roemeniëcommissie wil het resterende geld op hun rekening aan ons doneren, waarvoor ontzettend veel dank! Daarnaast heeft de kindernevendienst aangegeven dat ze tijdens het kinderkerstfeest graag in het bijzonder voor ons vakantiebijbelfeest in het Romakamp willen collecteren. Heel bijzonder dat onze kinderen direct geld inzamelen voor de kinderen in Balazher. We gaan hier veel leuke knutselwerkjes en spellen van doen en zullen ook aan onze kinderen laten zien wat er met hun geld gedaan is. Het doet ons ontzettend goed dat de gemeente in zijn totaliteit zo betrokken is bij ons werk. We willen u hier heel hartelijk voor danken. Tot slot willen we u vragen of u onze voorbereidingen en onze aanstaande reis, maar met name de Roma zelf, wil opdragen aan de Heer. Als de Here het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen de bouwlieden daaraan; als de Here de stad niet bewaart, tevergeefs waakt de wachter - Psalm 127:1. Het is fijn en bemoedigend te weten dat we dit niet alleen doen, maar dat we dit als gemeente samen mogen doen, veel dank daarvoor! We wensen u een goede Kerst en jaarwisseling en we ontmoeten u graag weer bij één of meer van onze acties.

 
Bloembollenactie Bloembollenactie

We hebben er eigenlijk geen woorden voor. Onze bloembollenactie is bóven verwachting goed verlopen. De "bollenbattle", wie is de beste verkoper, heeft een aantal jongeren bijzonder gestimuleerd om hun uiterste best te doen. Zodanig zelfs, dat we met elkaar wel 2432 bloembollen hebben verkocht aan 168 mensen/gezinnen. Daarmee hebben we maar liefst een omzet van bijna 2100 euro en een winst die waarschijnlijk rond de 1400 euro uitkomt! Wat een geld! Wat een mooi bedrag! Wat kunnen we daar aanstaande zomer veel mooie dingen mee doen! Met deze actie geven we niet alleen kleur aan de tuinen in Beekbergen en omstreken maar hopelijk ook aan de levens van de Roma naar wie we aanstaande zomer weer toe gaan. We willen u heel, heel hartelijk bedanken voor uw bijdrage en uw enthousiasme om altijd maar weer met ons mee te doen! Hartverwarmend! Onze dank gaat naar u uit!

 
Startzaterdag Startzaterdag

Na een zeer gezellig maar slapeloze nacht was de beurt aan onze jongeren van de Jongerenreis 2017! Happen, trappen en een barbecue. Een aantal had zo slecht geslapen dat ze toch liever in bed bleven liggen, maar anderen waren zo stoer om te komen helpen. Om 14.00 uur werden alle veertig fietsers verwelkomd met zelfgebakken lekkers, waarna een uitleg volgde over de fietstocht. Niemand hoorde dat, want iedereen had de puzzels in het boekje al ontdekt, maar Anjo deed wel zijn best en uiteindelijk heeft iedereen toch de juiste route gereden. De fietstocht ging van start met een flink steil stuk naar Hoenderloo toe, alwaar iedereen werd opgewacht met een heerlijk (gesponsord!) IJsje van Co... smullen maar! De route vervolgde zich naar het Leesten voor nog meer lekkers en eindigde in de tuin van de pastorie in Beekbergen, waar inmiddels alle tafels, drinken en eten en een volleybalveld klaarstonden. Er werd door meer dan 90 mensen van de barbecue genoten en het was dan ook zéér gezellig. Bent u benieuwd of die twee mafkezen die steeds rondjes reden met hun camera, ook u op de foto hebben gezet? Kijk dan op onze website: jongerenreis.jimdo.com. We willen iedereen bedanken voor de mogelijkheid die wij als jongeren hebben gekregen om dit te organiseren. Wij vonden het een erg geslaagde dag en met 635 euro zijn we weer een stapje dichter bij ons projectdoel van 2017! Dank allemaal!

 
(Na)zomeracties (Na)zomeracties

De zomer staat voor de deur. Tijd om goed van je zomervakantie te gaan genieten en rustig aan te doen, want volgend jaar is er geen rustig aan doen bij in je vakantie! Dan staat de reis naar Oekraïne voor de deur: twee weken hard werken (en vooral ook heel veel plezier maken). Na de zomer gaan we weer verder met acties organiseren en geld sparen voor onze reis. U kunt vast in uw agenda noteren dat we op donderdag 25 augustus de kraam van de kerk op de Veluwse Markt bemannen en op zaterdag 17 september, op de Startzaterdag, ligt de organisatie in onze handen. We zullen in de middag "Happen en Trappen" voor u organiseren en we sluiten af met de startzaterdagbarbecue. Een zeer gezellige, sportieve, culinaire actie die u zeker niet mag missen! Verdere informatie volgt uiteraard nog, via Kerkklanken, via flyers in de kerk, via jongerenreis.jimdo.com en via Facebook. We wensen u een fijne zomer en we zien u graag op 25 augustus en 17 september!

 
High Tea High Tea

Op zondag 5 juni is een groot deel van de gemeente lekker komen smullen van alle lekkernijen die de jongeren hadden gebakken of gemaakt. Met een felle zon was het goed, maar ook warm vertoeven in de tuin van de pastorie in Beekbergen. Gelukkig was er naast alle lekkere hapjes ook genoeg te drinken. De thee, de koffie en de bowl gingen er snel doorheen. Ook de limonade voor de kinderen kon niet snel genoeg aangesleept worden, de een na de ander stond dorstig en haastig voor de tafels, om daarna weer snel verder te gaan met spelen. Het was een erg gezellig samenzijn. Het heeft daarnaast ook onze spaarpot weer veel opgeleverd: maar liefst 580,- euro! Als u benieuwd bent naar de foto's en het filmpje, dan kunt u dit bekijken op onze website: jongerenreis.jimdo.com. Wilt u onze activiteiten financieel ondersteunen? Dan bent u van harte uitgenodigd om geld over te maken naar IBAN NL46RABO0149521332 t.b.v. Diaconie N.H. gemeente inzake Jongerenreis 2017 (+ evt. de gesteunde actie).

 
Gemeente-avond Gemeente-avond

Op dinsdag 31 mei waren we uitgenodigd om op de gemeente-avond het een en ander te vertellen over onze plannen voor 2017. Er werd enthousiast op onze plannen en onze uitleg gereageerd en er werden (naderhand) leuke vragen gesteld. We willen u hartelijk danken voor de uitnodiging om iets te vertellen en voor de aandacht die onze plannen kregen, erg leuk en bemoedigend! Bent u benieuwd naar wat er is verteld? U kunt de presentatie en een korte samenvatting van het verhaal opvragen via ons emailadres: U kunt natuurlijk ook altijd iemand van de leiding en/of jongeren aanspreken!

 
Pannenkoeken bakken Pannenkoeken bakken

Op moment van schrijven ligt de pannenkoekenactie nog voor ons, maar op moment van lezen hebben we hem gehad. Ook deze actie is vrijwel altijd een succes - bij weer of geen weer. Het lijkt mooi weer te worden met 22 graden en een zonnetje, dus dat kan niet meer stuk! Gezelligheid en lekkere pannenkoeken staan ons te wachten, dus we hopen dat we u weer mogen verwelkomen en dat we ook met deze actie een mooi bedrag ophalen. Alvast bedankt voor uw aanwezigheid!

 
Chinees Restaurant Chinees Restaurant

"Het was heerlijk". "Bedankt voor de lekkere bami en nasi, het was erg lekker". "Wat een gezamenlijke en goede samenwerking, hier al! Dat gaat goed komen in 2017". "Heerlijk gegeten, dankjewel". "Voortreffelijk". "Alles prima verzorgd, professionele bediening hoor!" "Voor herhaling vatbaar". Zomaar wat reacties uit het gastenboek van het Chinees Restaurant. De jongeren die zich voorbereiden op de Jongerenreis in 2017 hebben een goed begin gemaakt: we zijn 900,- en een onwijs gezellige, geslaagde actie verder! We willen iedereen heel hartelijk bedanken voor zijn of haar aanwezigheid en gezelligheid. Ook voor ons was het een enorm geslaagde actie, die zeker voor herhaling vatbaar is!

 
Kennismakingsavond Jongerenreis 2017 Kennismakingsavond Jongerenreis 2017

Op 1 maart was het zover, de aftrap voor de reis van 2017! Negen enthousiaste leiding zat vol spanning te wachten of er jongeren zouden aanschuiven op de kennismakingsavond... en ze kwamen! Er was een grote groep jongeren geïnteresseerd om te horen over wat zo'n reis naar Oekraïne inhoudt. We begonnen de avond met een voorstelrondje. Daarna vertelde Jeroen kort over de reizen naar Oekraïne: waarom gaan we eigenlijk, hoe gaan we erheen, wat doen we daar, is het alleen maar werken of ook nog leuk en hoe bereiden we ons voor op zo'n reis? We reizen elke twee jaar af naar Oekraïne om onze handen uit onze mouwen te steken voor onze medemens, om te laten zien dat we vanuit ons geloof graag willen omzien naar mensen die het minder hebben dan wij. We zijn van plan om in 2017, net als in 2015, samen te werken met Corine van der Kooij, een Nederlandse vrouw die werkzaam is in Oekraïne. Waarschijnlijk kunnen we weer in hetzelfde Romakamp aan de slag. Corine mailde dat ze nu al op ons zitten te wachten! We gaan erheen met busjes of een grote bus en het is een behoorlijke trip: zo'n 1600 kilometer rijden! De werkzaamheden tijdens de reis bestaan meestal uit twee grote dingen: aan de ene kant klussen we, zowel grote klussen als kleine klussen en aan de andere kant proberen we twee weken lang leuke activiteiten voor de kinderen te organiseren, om hun ook de tijd van hun leven te geven. Naast het werken doen we ook veel leuke dingen samen: zwemmen, spelletjes, kletsen, sporten en in het weekend trekken we erop uit naar het bos, de bergen of de stad. Dagelijks hebben we een moment van bezinning middels een stukje uit een boekje, een stuk uit de Bijbel en zingen. Op zondag hebben we met elkaar een korte dienst, met een thema gerelateerd aan onze reis. Al met al zijn het elke keer weer twee weken om nooit meer te vergeten, je maakt samen heel veel bijzondere dingen mee en er worden goede vriendschappen opgebouwd of versterkt. Na deze uitleg van Jeroen was het tijd om elkaar beter te leren kennen met wat spelletjes. Met speeddaten vertel je in één minuut iets over hoe je aankijkt tegen vriendschap, je geloof, wat je doet in het dagelijks leven, etc. In groepjes werd vervolgens van alles uitgebeeld, wat voor hilarische taferelen zorgde. Later op de avond was er tijd om dieper met elkaar in gesprek te gaan: wat is je motivatie om mee te gaan. Als je al eens mee bent geweest, waarom wil je weer? Heeft het je veranderd? Wat doe je ermee in het dagelijks leven? Hele goede vragen waarop het antwoord nog wel eens lastig is. Al met al kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde avond. We hebben met zijn allen veel zin om er volle bak tegenaan te gaan en om met een fantastische groep jonge mensen toe te werken naar opnieuw een fantastische reis in 2017! U zult ons de komende tijd dan ook veel gaan tegenkomen, want we gaan veel acties organiseren om onze spaarpot te kunnen vullen, te beginnen met een Chinees restaurant op 23 april. Graag zien we u dan, dan kunt u deze jongeren zelf ontmoeten en ze veel succes wensen met alle voorbereidingen!

 
Algemene informatie over de jongerenreizen Algemene informatie over de jongerenreizen

Iedere twee à drie jaar wordt er door een commissie bestaande uit de jeugddiaken, jeugdouderlingen en andere enthousiastelingen een reis georganiseerd naar een land waar ze onze hulp hard nodig hebben. Ongeveer anderhalf jaar van tevoren begint de groep jongeren die meegaat acties te voeren om geld in te zamelen. Dit varieert van een stamppottenrestaurant, pannenkoekenrestaurant, een kraampje op de rommelmarkt, taart verkopen op de middelbare school, een brunch, een high tea met superveel lekkere dingen, tot samen 1600 km fietsen, een barre fietstocht van 60 km en 24 uur paalzitten.  Natuurlijk mogen we niet vergeten dat de gemeenteleden ons al die jaren gesteund hebben door altijd enthousiast te zijn maar ook door geld te geven! In totaal zijn er afgelopen tijd 5 reizen geweest waar je op deze site over kunt lezen. We hebben dus inmiddels op vier plaatsen mensen iets gelukkiger achtergelaten dan toen we kwamen, ontzettend mooi werk.

De voorbereidingen voor de volgende reis zijn alweer in gang gezet. De commissie bestaat uit Jeroen Haijes (voorzitter), Gerjan Franken, Wouter Haijes, Hanneke Haijes, Anjo Ooms, Gerda Ooms, Hennie Schraa, Maarten Schraa en Anja Welner. Voor vragen kunt u contact opnemen met Jeroen Haijes, 06-50580629 of