Update jongerenreis Update jongerenreis
Tijdens een tweeweekse reis voor en met een groep van ongeveer vijftien jongeren tussen de 17 en 25 jaar bieden we hulp aan lokale mensen in de vorm van bouw- en kluswerkzaamheden, kinderwerk, voedselpakketten en persoonlijk contact. Dit doen we vanuit drie kernthema's: samen geloven, samen werken en samen zijn. 

Het doel van de reis in 2019 is Sighetu in Roemenië. Samen met de stichting Ajuta uit Apeldoorn gaan we enkele socio-woningen opknappen: isoleren, sauzen en schilderen. Daarnaast zullen we samen met de bewoners enkele activiteiten uitvoeren om ze een fijne dag te bezorgen. De bewoners zijn jongeren met verstandelijke beperkingen, de meesten worden al sinds hun vroege jeugd ondersteund vanuit Ajuta.
 
Reisbestemming bekend Reisbestemming bekend
Jongerenreis 2019 gaat naar ..... Sighetu in Roemenië.

Het jaar 2018 is bijna voorbij en was voor ons een spannend jaar. Met een nieuwe groep leiders en met een (deels) nieuwe groep jongeren hebben we met veel energie onze activiteiten opgepakt. Met traditionele acties als High Tea en Pannenkoeken, maar ook nieuwe acties als Oudijzeractie, hebben we meerdere doelen kunnen bereiken: bijdragen aan het gemeentezijn, zichtbaar zijn als deelnemers aan de reis en het vullen van onze kas. Hiermee zullen we ook in 2019 doorgaan. 
De afgelopen maanden zijn we op zoek gegaan naar een bestemming voor onze reis, nadat we hoorden dat de gedachte bestemming in Oekraïne niet meer mogelijk was. Een zoektocht die we samen met de Diaconie hebben gemaakt langs verschillende lijnen, variërend van volledig zelf iets opzetten tot en met het aansluiten bij een professionele reisorganisatie.
We gaan naar Roemenië in de omgeving van Sighetu. De Apeldoornse stichting Ajuta voert hier meerjarige projecten uit, waar wij goed op aan kunnen sluiten. Deze stichting is voortgekomen uit een project van Groot Schuylenburg en richt zich op kinderen (en jongeren) met een verstandelijke beperking en op mensen met een psychiatrisch ziektebeeld. In een volgend nieuwsbericht willen we meer informatie geven over het exacte doel van onze reis.
Als u dit leest zijn de bloembollen waarschijnlijk al in de grond en heeft u kunnen genieten van ons stamppottenrestaurant. Uw oud ijzer is nog steeds van harte welkom en we kijken uit naar 2019: een jaar van voorbereiden en van reizen.
 
Algemene informatie over de jongerenreizen Algemene informatie over de jongerenreizen

Iedere twee à drie jaar wordt er door een commissie bestaande uit de jeugddiaken, jeugdouderlingen en andere enthousiastelingen een reis georganiseerd naar een land waar ze onze hulp hard nodig hebben. Ongeveer anderhalf jaar van tevoren begint de groep jongeren die meegaat acties te voeren om geld in te zamelen. Dit varieert van een stamppottenrestaurant, pannenkoekenrestaurant, een kraampje op de rommelmarkt, taart verkopen op de middelbare school, een brunch, een high tea met superveel lekkere dingen, tot samen 1600 km fietsen, een barre fietstocht van 60 km en 24 uur paalzitten.  Natuurlijk mogen we niet vergeten dat de gemeenteleden ons al die jaren gesteund hebben door altijd enthousiast te zijn maar ook door geld te geven! In totaal zijn er afgelopen tijd 6 reizen geweest waar je op deze site over kunt lezen. We hebben dus inmiddels op vier plaatsen mensen iets gelukkiger achtergelaten dan toen we kwamen, ontzettend mooi werk.

De voorbereidingen voor de volgende reis zijn alweer in gang gezet. De commissie bestaat voorlopig alleen uit Frans Hietbrink. Voor vragen kunt u contact opnemen met hem, 06-18600566 of fh.hietbrink@gmail.com.