Christenen in Egypte Christenen in Egypte

De catechisaties van dit seizoen zijn weer voorbij. Voorbij gevlogen, kan ik wel zeggen. Vanaf september zijn we steeds op maandag- of dinsdagavond bij elkaar gekomen om met elkaar te praten en te leren over het geloof. Schatgraven in de Bijbel. In de Paasdienst heeft Wouter van Gelder verteld over zijn ervaringen in de jongste groep. Serina Jeulink liet ons iets horen over de sfeer in de oudste groep. Omdat ze het weekend met de familie in Maastricht was, deed ze dat via een appje. Ook dat doet mee in de catechisatie. Mooi om zo in de kerkdienst het seizoen af te sluiten.
Met behulp van de collectekoe hebben we in het afgelopen seizoen een mooi geldbedrag bij elkaar gebracht voor christenen in Egypte. Zij zijn een minderheid en ervaren vaak druk vanuit de moslimmeerderheid. Kinderen krijgen op school soms een lager cijfer enkel omdat ze christen zijn. Jongeren ervaren dat moslimsollicitanten voorgaan bij een vacature. Toch zet de christelijke minderheid zich in om van het Evangelie van de Here Jezus uit te dragen met woorden en daden in hun omgeving. Daarin mogen wij hen steunen met ons gebed en met de mooie opbrengst van de collecte van het afgelopen seizoen: € 127,50! Allemaal bedankt voor jullie bijdrage!

 
Laatste maand Laatste maand

De laatste maand voor de catechisaties is alweer aangebroken. Het seizoen is omgevlogen. Afgelopen keren hebben we weer mooie lessen gehad over de Bijbel: Woord van God door mensen heen, over God die ons al van eeuwigheid heeft uitgekozen, duizelingwekkend! En over de dood die is overwonnen door de Here Jezus.

Let voor de laatste catechisatiemaand even goed op de kalender, want in twee weken valt de catechisatie uit:
  • Maandag 26/2 en dinsdag 27/2 is er geen catechisatie in verband met de voorjaarsvakantie. 
  • Maandag 12/3 en dinsdag 13/3 vervalt de catechisatie omdat het op woensdag 14/3 biddag is. We hopen dat jullie dan allemaal woensdagavond naar de kerk komen om samen met de gemeente te bidden om Gods zorg voor ons leven.
  • Dinsdag 20 maart zal Anne-Marie van der Grift de catechisatie voor de jongste groep verzorgen, omdat ik verhinderd ben. Zij zal met jullie nadenken over de betekenis van ‘de gemeente’.
  • Maandag 26/3 en dinsdag 27/3 zijn de afsluitende catechisaties van dit seizoen en kiezen we voor een iets andere invulling.

 
Icf, Verkering & Stille Tijd Icf, Verkering & Stille Tijd

We kijken terug op mooie catechisaties. Topper was het bezoek aan de ICF (internationale kerk) in Apeldoorn, zondagmiddag 21 januari. ‘Anders’, typeerde iemand de dienst. ‘Mooi om eens mee te maken’. En zo had elke jongere weer een andere beleving bij die dienst met mensen van allerlei nationaliteiten en achtergronden, met een preek in het Engels die door een tolk vertaald werd in het Nederlands en liedjes in het Nederlands, Engels, Swahili of Farce.
Het catechisatie-uur over verkering en seksualiteit vloog ook voorbij. Een aanrader voor pubers en iets ouder is het boekje van Tiemen Westerduin en Ilonka Terlouw: ‘Geloven in seks. Juist als je nog niet getrouwd bent.’
En als je zoekt naar leuke en inspirerende vormen om je ‘stille tijd’ (of die van je kind) in te vullen, biedt het boekje ‘Mind your Faith’ van Marian Timmermans heel veel aan. Er is ook een gratis app bij: ‘Remind your Faith’. Mét herinneringssignaal… ook handig!
Maandag 26/2 en dinsdag 27/2 is er geen catechisatie vanwege de voorjaarsvakantie.

 
Afgoden Afgoden

Fijn dat we met behoorlijk grotere groepen zijn, nu de catechisatietijd of catechisatieavond is veranderd! Het is voor iedereen leuk en leerzaam om van meerdere leeftijdsgenoten reacties en vragen te horen.

We hebben intussen alweer heel wat onderwerpen van het geloof besproken met elkaar. Bijvoorbeeld over afgoden, vroeger en nu. In de Bijbelse tijd vaak in een afgodsbeeld. Duidelijk zichtbaar. Op die manier werkt het nu meestal niet meer. Toch ontdekten we dat er in onze tijd ook zat dingen zijn die ons bij God vandaan kunnen trekken. Soms heel zichtbaar, zoals je smartphone die wel héél veel van je tijd en aandacht opslurpt… Soms veel minder zichtbaar, bijvoorbeeld het verlangen om ‘erbij te horen’ in je vriendenkring die nauwelijks iets met God heeft. Toch is er tussen al die afgoden van vroeger en nu maar één God die werkelijk leeft. Hij alleen heeft het recht op onze diepste aandacht en aanbidding. Want alleen Hij is werkelijk goed en maakt ons gelukkig.

Vooruitkijkend komen er ook weer mooie onderwerpen aan: over de nieuwe geboorte die God ons geeft, over het leven uit Zijn vergeving en over Hem dienen met je geld en met je lichaam.

In verband met allerlei Sinterklaasvieringen is er op maandag 4 en dinsdag 5 december geen catechisatie. Op 11-12 en 18-19 december weer wel!

 
Betrokken Betrokken

… dat God je helemaal door en door kent. Eng? Een soort ‘Big Brother is watching you’? Nee, toch heel anders. Hij is namelijk God. Alwetend en heilig, maar zo juist vol liefde op jouw leven betrokken. Eng is dus niet echt het goede woord, al kun je er wel kippenvel van krijgen. En: inderdaad, bidden is niet nodig om Hem informatie te geven die Hij nog niet weet. Maar juist wél om in relatie te leven met deze bijzondere God van hemel en aarde, die jou en mij door-en-door kent. 
Mooi om over Gods alwetendheid in gesprek te zijn met elkaar op de catechisatie. Komende weken wachten weer nieuwe onderwerpen. Niet als ‘interessante weetjes’, maar om te groeien in het leven met God.

 
Gevangenisevangelisatie Albaniƫ Gevangenisevangelisatie Albaniƫ

Twee jongeren hebben het fantastische bedrag van € 270,- bij elkaar gehaald aan sponsorgeld door zich een nacht op te laten sluiten in de kerk. Samen met de € 30,- die een andere jongere nog had van de vorige keer toen het niet door kon gaan en met de ruim € 100,- aan collectegeld van het afgelopen seizoen, komt dat op € 400,-. En door verdubbeling door de diaconie geeft dat een totaal van € 800,- voor de gevangenisevangelisatie in Albanië!! Veel dank voor iedereen die zich hiervoor heeft ingezet!
Maandag 9 oktober zal Laura van der Werf weer een keer de catechisatie verzorgen. De meesten kennen haar nog wel van haar stage en invalbeurt in het afgelopen seizoen. We kijken weer uit naar mooie avonden met elkaar in de kelder van het Hoogepad. Voor de duidelijkheid nog een keer de tijden:
Jongeren van 12-15 jaar: 19.30-20.30 uur.
Jongeren van 16-ouder: 20.30-21.30 uur. 

 
Ja zeggen tegen God Ja zeggen tegen God

Bij de doop heeft God Zijn ja-woord aan jou gegeven. Ja, Hij wil jouw God zijn. Heb jij je ja-woord ook al aan Hem gegeven? Dat doe je bij de openbare geloofsbelijdenis. Om je daarop voor te bereiden is de belijdeniscatechisatie. In een veilige en open sfeer kunnen vragen en verlangens, vertrouwen en twijfel met elkaar gedeeld worden, terwijl we met elkaar de kernpunten van het geloof bespreken. Ook als je niet zeker weet of je belijdenis wilt doen, maar wel serieus met het geloof bezig bent, ben je van harte welkom. Vaak wordt gaandeweg het seizoen vanzelf duidelijker voor je of je aan belijdenis toe bent of (nog) niet. Daar is alle ruimte voor. Intussen steek je toch heel wat op en krijgt het vlammetje van het geloof vaak weer nieuwe brandstof. Een geschikte avond en tijdstip wordt altijd in overleg gevonden. 
Als je interesse hebt in belijdeniscatechisatie of daar eens onder vier ogen over wilt praten, neem dan graag contact met mij op. 
Ds. Adriaan Theunisse (; 055 8436988)

 
Welkom op catechisatie! Welkom op catechisatie!

Welkom op de catechisatie! Op catechisatie leren we met jongeren van 12 jaar en ouder over het geloof in God. Alle vragen mogen gesteld worden! Samen praten we, bidden we, lezen we in de Bijbel om God te leren kennen en met Hem te leren leven. Maandag 18 september gaan we weer beginnen. Elke week komen we bij elkaar in de kelder van het Hoogepad (Papenberg 5).
Jongeren van 12-15 jaar: 19.30-20.30 uur.
Jongeren van 16-ouder: 20.30-21.30 uur.