Balazher Balazher
Vrijdagavond 17 juli pakken we de busjes in bij het Hoogepad en zaterdag 18 juli vertrekken we om 6.00 uur 's ochtends naar Balazher (Oekraïne). We rijden de hele zaterdag, overnachten in Hongarije en we hopen zondag 19 juli in de middag in Balazher aan te komen. Dan gaat het beginnen! Twee weken lang gaan we een vakantiebijbelfeest in een Romakamp organiseren, daarnaast gaan we veel klussen, een stal bouwen voor de dieren van de Roma en voedselpakketten uitdelen, want de Oekraïners worden door de hoge inflatie steeds armer. Tijdens de reis zullen we u op de hoogte houden via onze website: jongerenreis.jimdo.com. Wilt u dit goede werk steunen? Dat kan nog steeds, door geld over te maken naar NL46RABO0149521332, ten name van Diaconie N.H. gemeente, inzake Jongerenreis (+ eventueel de gesteunde actie). Zaterdag 1 augustus komen we weer terug. Wilt u ons graag verwelkomen? Neem dan even contact op met Wouter Haijes (06-26386184), Hanneke Haijes (06-44031881) of stuur een mail naar jongerenreis.beekbergen@gmail.com. Wij zorgen dat u op de hoogte wordt gebracht als we onze aankomsttijd weten! Tot 12 juli!
 
Nieuwe site Nieuwe site
De nieuwe site voor de jongerenreis is in de lucht! U kunt allerlei informatie over onze reis en acties vinden op www.jongerenreis.jimdo.com
 
Pannenkoeken bakken Pannenkoeken bakken
Zaterdag 16 mei was het alweer zover, twee dagen na de schitterende, zonnige culinaire fietstocht begonnen we vol goede moed lekker in de regen met het opzetten van de "baktent", de "koffietent" en de partytenten waar de mensen de pannenkoeken konden eten. Bij de Schuur in Lieren, waar ze heel veel verschillende tweede- en derdehands en misschien nog vaker gebruikte spullen voor weinig geld verkopen, mochten wij de mensen voorzien van overheerlijke naturel en spekpannenkoeken. Een kopje koffie of thee kreeg men er gratis bij, lekker warm. Het bleef lekker regenen en we waren een beetje bang dat er niemand zou komen, dus dolgelukkig werden onze eerste twee klanten optimaal verzorgd en van alle gemakken voorzien. Dat bleek te werken, want al snel werd het flink druk! Wouter, Rick Jan, Maarten en Mattias hebben heel, heel hard door gebakken, Anjo en Gerda reden af en aan naar de Albert Heijn om alles aan te vullen wat op ging en het koffie en thee zetten kon bijna niet bijgehouden worden! Wat een opkomst! Fantastisch. We hebben een schitterend bedrag van ruim 400,- bij elkaar gebakken in die paar uurtjes! Ondanks de regen was het erg gezellig. Hartelijk dank dat u er was, dat u zo lekker gesmuld hebt van onze baksels en dat u zo rijkelijk fooi hebt gegeven. Geweldig! We willen u graag alvast uitnodigen voor onze volgende twee (tevens onze twee laatste) acties: op zaterdag 20 juni de actie in samenwerking met de Bemivo, rondom de kerk in Beekbergen en op zondagochtend 12 juli, aansluitend op de dienst waarin we worden uitgezwaaid, een lekkere high tea in de tuin van dominee Theunisse. 
 
Triathlon Triathlon
Om kwart over 8, op zaterdagmorgen 18 april,  stonden de jongeren al te popelen om de dag te beginnen met een stukje hardlopen. De sfeer zat er goed in. Het beloofde een mooi dag te worden. Ondanks de mooie zonsopkomst was het toch wel heel fris, maar onze dappere jongeren waren voorberaden hun best te doen om zo veel mogelijk sponsorgeld binnen te halen. Bij elkaar hebben ze dan ook heel veel kilometers gemaakt, individueel staat het record op 17 rondes, dat is maar liefst 8,5 kilometer. De houder van dit record is Jeroen. Rond half 10 werden de fietsen tevoorschijn gehaald en begonnen ze hun tocht van 50 kilometer. De eerste stop was bij Berg en Bos, na 20 kilometer. Iedereen had dit met gemak gehaald. Er werd door sommige stevig gefietst, maar het was vooral belangrijk dat de tocht gehaald werd en niet hoe snel. Het was een hele mooie dag voor een fietstocht. De zon scheen vol op, met nog wel een frisse wind. Na het fietsen was er even pauze waar iedereen tot rust kon komen, dit was ook wel nodig omdat iedereen heel fanatiek op de trappers had gestaan. Even een broodje happen om de ergste trek te sussen. Om 2 uur in de middag klonk het startschot alweer voor de eerste 20 minuten van zwemmen. De groep was verdeeld door middel van buddy’s die van elkaar de baantjes moesten tellen. In de eerste 2 rondes van elk 20 minuten komen zij dan allebei aan de beurt. Daarna moesten zij nog een 15 minuten zwemmen. Vanaf de start werd er met volle overgave gezwommen. Ook tijdens het zwemmen zijn er kilometers afgelegd. Het record lag op 64 baantjes in totaal 35 minuten zwemmen. Dat is maar liefst 1600 meter, en dat gezwommen door Hanneke. Niet iedereen heeft de volle tijd volgehouden, maar ze hebben wel heel erg hun best gedaan. Dat kwam voornamelijk door kramp, waarbij er een codewoord was afgesproken door de jongeren. Dit codewoord was Oklahoma. U kunt zich wel voorstellen dat er de gek met het woord werd aan gestoken. Het was lachen, gieren en brullen. Het was een goede dag.
 
Culinaire Fietstocht Culinaire Fietstocht
Afgelopen Hemelvaartsdag, 14 mei, hebben de jongeren van de jongerenreis een Culinaire Fietstocht georganiseerd om geld op te halen voor hun reis naar Oekraïne in de zomer van 2015. Na de kerkdienst konden de mensen een kopje koffie of thee komen drinken in het Hooge pad waarna iedereen op pad ging, de meesten voor 25 km en ook een aantal voor 42 km! Bij de eerste stop was het heel gezellig. Iedereen kreeg wat soep en een broodje hamburger en daarna vervolgden ze hun tocht naar de waterval voor een fris fruithapje. Aan het einde in de tuin van de dominee stond nog meer lekkers, waaronder ijs, zodat iedereen even kon bijkomen van de lange tocht. Ondanks dat het minder goed weer zou worden werd het een prachtige dag! De zon scheen en we zijn God erg dankbaar dat alles zo goed heeft mogen verlopen en dat we met ons allen een fijne dag hebben gehad. Op naar de volgende actie.
 
Bingoavond Bingoavond
Op vrijdag 20 maart was er door de deelnemers van de jongerenreis 2015 een bingo georganiseerd in het Hooge Pad. Deze avond werd gehouden in plaats van de veiling der diensten. Onder het genot van koffie, thee en zelf gebakken lekkernijen begon de bingoavond met vier rondes. Bingomasters Maarten en Wouter leidden het bingospel, bijgestaan door hun assistentes Laura en Kim. Er vielen kleine en grote prijzen te winnen. Bij een verticale/horizontale bingo kon er een kleine prijs gewonnen worden en bij een volle kaart kon er een grote prijs gewonnen worden. Na de eerste vier rondes werd er door Jeroen een presentatie gegeven van de aankomende jongerenreis. Tijdens deze presentatie werd er drinken en lekkers rondgebracht en konden er nieuwe bingokaarten gekocht worden. Aansluitend aan de presentatie en de pauze gingen we verder met de laatste vier rondes. Rond 21.30 uur was de bingo afgelopen en was er tijd om onder het genot van een hapje en een drankje wat te kletsen.
De bingoavond was een groot succes: we hebben een mooi bedrag opgehaald. Onze dank gaat uit naar de ondernemers uit Beekbergen en Lieren voor de sponsoring van prijzen!
 
Informatieavond Informatieavond
Vrijdag 20 februari was de informatieavond over de jongerenreis naar Oekraïne. Alle jongeren en veel ouders waren hierbij aanwezig, dat was mooi om te zien. Corine uit Oekraïne was hierbij aanwezig. Zij vertelde ons veel over het land en ook over de projecten waar we naartoe gaan! Ook had ze veel foto’s mee wat een goed beeld geeft van de situatie op het project. Waar we naar toe gaan blijkt vlak over de grens met Hongarije te zijn, waar we zo’n 1500 km van de onrust af zitten. We gaan werken op een zigeunerkamp, hier hebben de mensen helemaal niet veel. Ze wonen in kleine hutjes zonder stromend water, met vaak alleen een bed en een houtkachel. Deze mensen hebben bijna geen kans in de maatschappij en daardoor zijn ze erg arm. Wij gaan ze graag helpen door middel van een vakantiebijbelfeest voor de kinderen en kluswerkzaamheden op het zigeunerkamp. De avond was erg inspirerend en gezellig, met leuke filmpjes van de afgelopen jaren en een afsluitende borrel.
 
Veiling der Diensten Veiling der Diensten
Vrijdagavond 20 maart bent u allen hartelijk welkom in het Hoogepad voor de "Veiling der Diensten". Deze avond zal in het teken staan van het bieden op activiteiten die de jongeren (en leiding) voor u gaan uitvoeren. Hoe gaat dat in zijn werk? U kunt om 19.30 uur een kopje koffie of thee drinken, met wat lekkers uiteraard. Om 20.00 uur zullen wij een korte presentatie geven over onze plannen voor aankomende zomer. U wordt uiteraard in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. Daarna zal het echte werk beginnen. De jongeren en leiding bieden u diensten aan, alleen of met zijn tweeën. U kunt hierop bieden. De veilingmeester zal de dienst toewijzen aan de hoogste bieder. Tot slot mag u de klussen, taken of andere verzoeken die u heeft noemen. Als de jongeren ervoor in zijn, valt er misschien een mooi bedrag af te spreken. Uiteraard gaan alle opbrengsten rechtstreeks naar het doel van deze zomer! Na de veiling is er een gezellige borrel en kunt u met de jongeren die voor u aan de slag gaan, een datum afspreken. Komt allen!

 
Kweeksetjes Kweeksetjes
Vrijdag 23 januari was het zover. De eerste actie voor de jongerenreis! Om 19.00 uur zaten we in de starthouding om kruiden in te gaan pakken. De één was chef “zakjes maken” en de ander was chef “kruidenzaadjes in het zakje stoppen”. Anderen zorgden voor het inpakken van de kruiden in de grote zakken en zo vormden we een perfecte lopende band! Toen alle kruiden in de zakken zaten, konden we de bestellingen gaan bezorgen. Een deel brachten we met de fiets en het andere deel met de auto. Gelukkig waren er veel mensen thuis. Uiteindelijk waren alle bestellingen bezorgd en hebben we nog gezellig wat gedronken. Bedankt voor uw bestellingen! 
 
Kweeksetjes te koop! Kweeksetjes te koop!
De jongeren die zich voorbereiden op de Jongerenreis 2015 hebben nog even de tijd om een definitieve keuze te maken of ze al dan niet meegaan. We zijn bezig met uitgebreide informatie geven aan de jongeren en hun ouders over de bestemming van de reis en allerlei praktische zaken. Tevens zijn we bezig met het plannen van allerlei acties. Voor onze eerste actie in het nieuwe jaar ziet u hier de flyer. U kunt bij ons kweeksetjes bestellen, die wij met de groep zelf zullen maken en bij u thuis af zullen leveren. Erg leuk (en goedkoop) om te bestellen, lekker om verse kruiden te kunnen gebruiken bij het eten en u steunt er ook nog eens ons doel mee! Van harte aan te bevelen dus! In februari zullen wij geen actie houden voor de gemeentes, omdat dan de informatie-avond voor de jongeren en hun ouders zal volgen. In maart volgt wel weer een actie voor de gemeentes, waarvoor we u nu vast van harte willen uitnodigen! Op vrijdagavond 20 maart zal er een “Veiling der diensten” gehouden worden. Weet u de talentenmarkt nog? Op de “Veiling der diensten” bieden we alles in één keer aan! Hoe ziet dat er voor u uit? U komt vrijdag 20 maart bij ons, u gaat lekker zitten, u biedt op de diensten die voorbij komen (appeltaart bakken, helpen met de heg snoeien, etc) en uiteindelijk koopt u er misschien één of twee. Het geld gaat naar ons doel en de dienst is voor u en wordt uitgevoerd door 1 à 2 jongeren en/of leiding. Tevens zult u op deze avond veel meer informatie krijgen over de jongerenreis van dit jaar en we sluiten af met een gezellige borrel waarop u met de jongeren kan kletsen en de diensten af kunt spreken. Ook alvast van harte aan te bevelen! Dus: bestel kweeksetjes en schrijf vrijdag 20 maart vast in uw agenda!
 
Winter high tea Winter high tea
Op woensdagmiddag 17 december vierden de ouderen van de kerk in Beekbergen hun kerstfeest. Dit was een erg gezellige en geslaagde middag. De jongeren die zich voorbereiden op de Jongerenreis 2015 hadden de eer om de high tea te mogen verzorgen voor de ouderen. Schalen vol zoete lekkernijen en hartige lekkernijen werden binnengebracht en daar werd lekker van gesmuld. We mochten de collecte in ontvangst nemen voor ons project aankomende zomer. Wat een groot bedrag! Hartelijk dank aan alle gulle gevers. We zullen u en jullie ook komend jaar weer op de hoogte houden van alle acties die we gaan doen in aanloop naar onze reis. Nogmaals dank!
 
Winter high tea Ouderenkerstfeest Winter high tea Ouderenkerstfeest
Op woensdagmiddag 17 december vieren de ouderen van dagen hun Kerstfeest in het Hoogepad. De jongeren die zich voorbereiden op de jongerenreis 2015 gaan voor deze mensen een gezellige winter high tea organiseren. Met kerstkransjes, chocolaatjes, banketstaaf en allerlei andere winterse lekkernijen worden de ouderen op deze middag goed verwend. Wij hebben er zin in. Bent u erbij?
 
Rollen door de modder Rollen door de modder
Naast de acties die wij doen om geld op te halen voor onze reis, is het natuurlijk ook belangrijk om een hechte groep te creëren en elkaar dus goed te leren kennen. Zo hebben we vrijdag 14 november weer een gezellige avond gehad. Een paar dagen van tevoren kregen we al een filmpje te zien over Roman en Ivan die geld naar “Vladimir” moesten brengen en daar dringend hulp bij nodig hadden. Op de bewuste avond zijn we naar het bos gegaan en daar hebben we het smokkelspel gespeeld. Een post aan de ene kant van het bos zorgde voor de aanvoer van het geld en de post aan de andere kant van het bos was Vladimir, in de vorm van Anja en Gerjan. Halverwege het bos stonden een aantal douaniers verspreid en die moesten het geld afpakken wat de smokkelaars naar Vladimir brachten. Rennend, kruipend, springend en uitglijdend in de modder is iedereen een aantal keer aan de overkant gekomen en hebben we heel veel geld over gebracht. Aan het einde van het spel ging het regenen en zijn we lekker naar binnen gevlucht, waar we gezellig met een warm kopje thee nog een film hebben gekeken. Een zeer geslaagde avond!
 
Chinees succesje Chinees succesje
Zaterdag 4 oktober hebben de jongeren die zich voorbereiden op de Jongerenreis 2015 een Chinees restaurant georganiseerd. Wegens wat minder aanmeldingen dan andere jaren werd er één ronde gehouden, welke gelukkig goed vol zat. Om 15.00 begonnen de jongeren met het versieren van de zaal, mooie tafelkleden, servetten, kaarsjes, lampionnen, slingers, stokjes, etc. Daarna werd iedereen zelf “aangekleed”, lijntjes bij je ooghoeken om je ogen te versmallen, lippenstift, knotje in, stokjes erdoor. Het was helemaal af! Meneer Loempia en de dames Nasi en Bami heetten de gasten welkom en begeleidden ze naar hun plaatsen, alwaar de bestelling opgenomen kon worden door de tafeldames en –heren. Iedereen heeft heerlijk gesmuld van het eten. Het was blijkbaar zo goed dat het ook tot een echte recensie heeft geleid (zie hieronder), hartelijk dank hiervoor! Ook de opbrengst van de avond mocht er zeker zijn. Alle gasten hartelijk bedankt voor uw komst en uw gift, we gaan er aanstaande zomer zeker iets goeds mee doen! We houden u op de hoogte van de vorderingen in de organisatie en de komende acties.
 
Recensie van een tevreden gast
De jongeren hadden dit keer een chinees restaurant georganiseerd. We werden keurig ontvangen door meneer Loempia en zijn dames Nasi en Bami, gekleed in prachtige Chinese jurken. De zaal was gezellig versierd. We kregen een drankje aangeboden en na een gezamelijk gebed konden we opgeven wat we wilden eten. De bami en nasi smaakten voortreffelijk. We kregen zelfs nog een tweede keer aangeboden. Er stonden op de tafels lekkere ingrediënten die we erbij konden doen. Daarna was er nog fruit en ijs en een kopje koffie of thee. Ook de bediening was uitstekend. Leiding en jongeren hartelijke dank voor deze gezellige en goed verzorgde maaltijd.
Een tevreden klant.
 
Chinees restaurant! Chinees restaurant!
 
Partytime! Partytime!
 
28 juni is het tijd voor feest! 28 juni is het tijd voor feest!
De volgende actie voor de jongerenreis 2015 staat op de planning, en wel op zaterdag 28 juni 2014. We hopen natuurlijk op net zulk mooi weer als we hadden met de High Tea, want ook dit belooft een leuke, gezellige dag te worden, welke met mooi weer alleen maar leuker wordt!  Van 10.00-16.00 staat “Beekbergen op zijn kop”. Deze dag wordt georganiseerd door de Bemivo en wij mogen hier als jongeren van de beide kerken ook onze bijdrage aan leveren. De dag bevat drie grote onderdelen: een kleedjesmarkt, een taartenbak-wedstrijd en een driekamp. De driekamp bestaat uit Zorbvoetbal, Wielwisselen en de Stormbaan. Wij zullen het Zorbvoetbal begeleiden (voetballen terwijl je in een luchtbel zit). Tevens houden wij ons bezig met de taartenbakwedstrijd. Alle taarten kunnen worden ingeleverd tussen 10.00 en 11.00 uur. Tussen 11.00 en 12.00 uur komt er een onafhankelijke jury de taarten beoordelen en wordt er een winnaar bekend gemaakt. Van 13.00 tot 16.00 mogen wij al deze taarten verkopen. Daarbij verkopen we ook koffie en thee. Wij gaan het voor alle mensen die bij ons taart komen eten, zo gezellig mogelijk maken. Daarbij vertellen we natuurlijk aan iedereen wie we zijn, waarom we dit doen en wat we komende zomer willen gaan doen! In beide kerken ligt verdere informatie over deze dag, onder andere inschrijflijsten waarop u kunt aangeven waaraan u mee wilt doen. We zouden het ontzettend leuk vinden als u meedoet en/of even langskomt! Tot zaterdag de 28e! Hartelijke groeten, de jongeren.
 
High tea groot succes! High tea groot succes!
Zondag 18 mei was het zover: de allereerste actie ten behoeve van de Jongerenreis 2015 stond op de agenda. Met 28 jongeren en leiding hebben we ons best gedaan om er een fantastische high tea van te maken, en dankzij de bijna 150 mensen die iets lekkers zijn komen eten is het een onvergetelijke ochtend geworden. Een prachtig zonnetje scheen, de tuin van dominee Theunisse was ingericht als een enorm terras, de tafels stonden overvol met lekkernijen en er stond een lange rij vrolijke mensen te wachten tot ze konden beginnen met snoepen. Er werd gezellig gekletst, gespeeld en gevoetbald door jong en oud(er). Heel hartelijk dank voor uw gezelligheid en natuurlijk ook voor uw bijdrage! We hebben een mooie opbrengst weten op te halen in onze collectebus en bijna nog belangrijker: we hebben heel veel positieve reacties en lieve woorden gekregen, erg leuk om te horen! Tot snel, hartelijke groeten van alle jongeren en leiding. 
 
High tea 18 mei! High tea 18 mei!
 
Uitnodiging! Uitnodiging!
Hoi allemaal, de jongerenreis, jullie weten wel. Die gave onderneming van twee weken in een ver land. Handen uit de mouwen, gezelligheid, mooie contacten. Een ervaring om nooit te vergeten. In de zomer van 2015 is het weer zover. Ben je op 1 juni 2015 tussen de 17 en 25 jaar dan ben je van harte uitgenodigd om met ons mee te gaan. Lijkt je dat gaaf en wil je graag op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen? Stuur dan een mailtje naar Jeroen (jhaijes@gmail.com). Dan zorgen wij dat je alle informatie krijgt en zul je ook uitgenodigd worden voor het eerst volgende samenzijn van de groep. Tof als je mee wilt, we horen graag van je. Groeten namens de jongerenreisleiding.